Hållbar Sophantering i Fulufjällets Nationalpark
Till säsongen 2024 har vi stängt återvinningen hos oss på fjället. Redan 2021 satte vi ett lås på vår återvinning då mängden daggäster ökat i mängd så pass mycket att vi inte längre klarade av att svälja mängden avfall.
För varje år har mängden sopor som våra gäster lämnat bara ökat och vi kände att vi måste göra ett försök att minska detta.
Rösjöstugorna har mer än dubblerat antalet övernattande gäster sedan vi tog över driften, likaså mängden avfall som lämnas i återvinningen.
Efter att vi avslutat vintersäsongen kan vi konstatera att vi redan nu märker att mängden skräp minskat radikalt och våra vintergäster exemplariskt tagit med sina egna sopor. Vi har inte fått några som helst klagomål, utan mötts av förstående och uttalande som att självklart tar vi med våra egna sopor. Vi är imponerade över hur smärtfritt det fungerat över vintersäsongen men är lite oroade nu när sommaren drar igång och våra gäster skall bära med sig skräpet i ryggsäcken. Vi tror dock på att vi möts av samma förståelse av våra sommarbesökare som vinterns underbara gäster.
Hur fungerar det i praktiken hos oss? Våra gäster får lämna komposterbart avfall (matavfall) men resten skall tas med.
Innan årets start tog vi oss många funderingar på om detta skulle gå att genomföra rent praktiskt och om våra besökare skulle acceptera en så pass stor förändring. Lite som en backup införde vi en tillvalsprodukt för våra övernattande gäster som vi kallade Sopavgift för Naturskyddsföreningen. De som ville lämna sitt avfall får nu betala 150 kr för detta. 75 kr tar vi för lagring, transporter och återvinningsavgifter till den lokala återvinningscentralen. Andra halvan av avgiften (75 kr) bestämde vi att i år skulle den gå till Naturskyddsföreningen i Dalarna.
Vi har en liten del gäster som köpt denna tillvalsprodukten när de bokar men vi är rätt övertygade om att vi kan nå vårt mål på att halvera mängden sopor som vårt företag tidigare lagrat och återvunnit.
Som företag skapar vi en hel del skräp som skall återvinnas men vi tänker numera ett extra varv vid inköp av varor till vår verksamhet.
Att göra ett certifierings-arbete som vi gjort med vår Natures Best certifiering får oss att verkligen försöka dra vårt strå till stacken.
Vi är långt ifrån klara men försöker hela tiden att vässa oss till att bli bättre.